MACARONI BAKAR BERCHEESE
dah siap potong baru ingat nak snap pic :) |
Bahan-bahan:
1 cawan macaroni
1 cawan isi daging/ ayam yang di potong dadu / cincang
1 biji bawang besar di potong dadu
1 sudu sos tomato
1 sudu kecil serbuk oregano
1 gelas (250 ml) susu segar / susu sejat
4 biji telur
5 keping cheese cheddar
Cara-cara
1. Rebuskan macaroni di dalam air menggelegak bersama sedikit minyak(1 sudu) dan garam
2. Tumiskan bawang besar di dalam kuali dengan sedikit minyak
3. Masukkan daging / ayam. Perisakan dengan garam, serbuk oregano dan sos tomato
4. Masukkan macaroni yang sudah direbus,kacau sekejap biar sebati, ketepikan.
5. Pukul telur bersama susu segar hingga sebati
6. Masukkan macaroni yang digoreng tadi ke dalam pemanggang ajaib, masukkan telur yang telah dipukul bersama susu tadi. Ratakan supaya macaroni agak-agak tenggelam tenggelam / disaluti susu+telur
7. Tutup pemanggang ajaib, gunakan api yang kecil sahaja, dalam anggaran 10-15 minit.
8. Buka pemanggang dan letakkan cheese di bahagian atas sehingga cover semua bahagian, tutup dan tunggu dalam 3-4 minit.
9. Tutup api dan sejukkan..( boleh buka pemanggang ajaib tu untuk cepat sejuk dan elakkan berpeluh)
Dah sejuk boleh potong dan makan.
yeayyy..yummy! boleh makan cicah dengan sos Thai Maggi kalau nak pedas..:)
Selamat mencuba:)
Wah...Bestnya..kena try jugak ni. anak-anak mesti suka kan..
ReplyDeleteDah lama cari recepie guna pemangang ajaib. Ni mesti kena cuba
ReplyDeleteye sis..sangat simple dan mudah guna pemanggang ajaib..sila cuba ye )
ReplyDeleteye sis sufiah, anak-anak suka la ada cheese..ibu n abi nya pun suka letak cheese banyak-banyak..hehe..
ReplyDeleteTerigin nk buat makaroni bakar guna pemanggang ajaib ni ..terima kasih
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian resepi makaroni bakar ...simple dan mudah..
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian resepi makaroni bakar ...simple dan mudah..
ReplyDelete